dimarts, de maig 09, 2006

Ossos als Pirineus

L’anunci de l’alliberament de cinc ossos al Pirineus francès ha reobert la polèmica que ja es va desfermar ara fa més de deu anys quan es van alliberar els primers exemplars per reintroduir aquesta espècie als Pirineus. La població actual d’ossos als Pirineus en calcula que és d’entre 15 i 18 exemplars.

L’oposició dels ramaders i de les autoritats de la Val d’Aran mostren a aquests animals com un animal perillós, altament depredador i que representa un perill tant pel bestiar com per les pròpies persones. Així, els ramaders reclamen que l’administració es faci càrrec dels sous dels pastors que vigilen els ramats quan estan a les muntanyes i que s’ajudi al sector ramader a mantenir una activitat clau en l’economia dels Pirineus.

Tot això ha fet que el darrer alliberament s’hagi hagut de realitzar de nit, degut a les fortes pressions dels ramaders francesos

Tot i això la majoria de la població que no es dedica a la ramaderia accepta l’alliberament dels nous exemplars ja que la presència d’aquests animals pot suposar un gran benefici econòmic per la zona atès que els ossos esdevenen un atractiu turístic que pot atreure milers de persones, a banda d'altres valors ecològics que suposo la presència d'aquesta espècie als Pirineus. Així en una zona similar d’Itàlia la introducció d’aquests animals ha fet augmentar en un 70 % les visites a la zona d’alliberament. Un altre exemple és d’Astúries on les polítiques de protecció d’aquests animals ha evitat el perill d’extinció d’aquests animal i han contribuït a un augment del turisme fins a 130.000 visitant l’any, ja que l’actual població d’ossos, que es calcula en uns 130 exemplars, implica una gran possibilitat de poder veure’n algun per als excursionistes que s’endinsen en els boscos on habiten.

De totes maneres alguns dels opositors a la reintroducció han travessat la frontera del què és èticament permissible per entrar en una conducta que pot acabar als tribunals ja que la policia i els guardes forestals francesos han descobert dotze pots de mel amb trossos de vidre, una trampa mortal utilitzada contra els ossos.

20 Comments:

At 4:34 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tothom

La meva opinió és molt favorable a la reintroducció dels ossos al Pirineu. L'home ha de conviure amb la resta d'animals i de plantes que hi ha a la natura i no modificar la natura com ell li agradi. Si no que passaria: els mosquits ens piquen, eliminem-los. Algunes plantes ens provoquen alèrgies: eliminem-les. Les serps ens poden mossegar: eliminem-les. Als final ens quedariem sols a la terra.

Pere García

 
At 4:42 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tothom,

ja he fet les modificacions per que pugueu fer els vostres comentaris

 
At 6:52 a. m., Anonymous Anònim said...

Me parece correcta esta iniciativa de repoblación de osos en los Pirineos porque estamos a punto de perder una especie muy escasa y preciada, que ha formado parte de nuestra historia. Si no lo remediamos perderemos no solo el oso sino también más animales.
El hombre se ha pasado toda la historia matando masivamente a cuantas más especies mejor, el ha sido el responsable de la extinción del oso, así que ya es hora de que las cosas cambien, que nos informemos y nos sensibilicemos en el tema.
Pienso que el oso ha arrastrado siempre mala fama y que sus agresiones han sido casi siempre magnificadas.
Aplaudo la actuación francesa y me da rabia la posición que toman los ganaderos y pastores ¿a caso no reciben subvenciones? ¿de que se quejan?
¿siempre tienen que armar follón y mediatizar todo?. Antes que ellos estaban los osos.
Dicen que tienen miedo porque matan al ganado pero más peligrosos son ellos con la escopeta en la mano. Los ataques al ganado son raros, aunque es cierto que en ocasiones suelen ser agresivos (cuando crían) pero no es habitual. También hay perros agresivos y no tienes que perderte en la montaña para encontrarte con uno.
Creo que es un buen reclamo turístico de calidad para potenciar e incrementar las visitas a los espacios naturales pirenaicos.

Saludos!
Reme Sanchez

 
At 10:17 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tots

L´alliberament dels ossos al Pirineus és un tema de difícil solució perquè les parts implicades defensen els seus punts de vista i sobretot els seus interesos. Aquí sembla que el qui menys cartes pren en l´assumpte és l´ós.
Des d´el punt de vista del ramaders, tenen la seva part de raó perquè si els beneficis de la seva feina minven per culpa de l´ós, es comprensible que estiguin en contra del esmentat alliberament. El que si és una salvatjada és que apliquin trampes mortals per desfer.sen.
Si ho mirem desde l´òptica d´administracions i pobles els quals la seva font d´ingresos és el turisme, l´ós els va de meravella, tot i que l´animal en qüestió sembla que tan sols importa pels resultats econòmics.
Si la mirada la posem en l´ós. Te tot el dret a moures en llibertat pel seu habitat. Al mateix temps que la natura en treu benefici.
Solucionar aquest embolic és una mica complicat i tindra a tothom content encara mes. Potser seria convenient veure quins criteris fan servir a Eslovenia a l´hora de conviure amb l´ós.

Margarita Pagès

 
At 12:06 p. m., Anonymous Anònim said...

Pòdi pas tot escriure aquí sus la vision occitanista de l'afar... es una longa istòria. E soi tanben per la re-introduccion.
La rason principala es un balanç retrobat per l'eco-sistèma pirinenc.
Uèi, las culturas agricòlas de las valèias son perturbadas abondoses animals, que la legala caça a jamai pogut regular : cerves e cinglars, que destrusisson milh, virasolelh, etc... L'ors es un animal que permet un melhor balanç an aqueste eco-sistèma, e la regulacion permet pas l'armament de la populacion, coma un plan de caça per exemple.
Per ne saber mai sus las sensibilitats pirinencas, caldrà legir "La Setmana", d'aquesta setmana [lasetmana@wanadoo.fr], e puèi marcar comentaris o legir mantunes tèxtes meus sul men blòg.
Ça que la, los catalans son benvenguts a la manifestacion del 3 de junh a Liushon, per la re-introduccion de l'ors enes Pirinèus. Jacme

 
At 9:14 a. m., Anonymous Anònim said...

Jo estic d’acord amb la reintroducció d’ossos a les muntanyes dels Pirineus, però crec que serà molt difícil mantenir una espècie que no ha pogut sobreviure a la pressió que ha fet l’ésser humà, ja sigui pels caçadors furtius, pels ramaders o per les especulacions urbanístiques (carreteres, segones residències, etc...). Tot això, com sempre, amaga interessos econòmics. Abans cal fer comprendre a aquestes persones que l’alliberament dels ossos no representa cap perill si es respecta el seu hàbitat, que formen part d’un ecosistema en equilibri, i que la seva desaparició pot trencar aquest ordre afectant a la resta d’éssers vius i posant en perill tota la regió pirinenca.
Cal, per tant, aconseguir la concienciació daquests col•lectius per tal que la reintroducció dels ossos tingui l’èxit desitjat.

 
At 12:03 p. m., Anonymous Anònim said...

Penso que és beneficiós en part, principalment perquè així es pot evitar que s'extingeixin i es continuin reproduint, però també té punts en contra, no hem d'oblidar que són animals salvatges i perillosos i que perjudica i respresenta un perill per la supervivéncia del bestiar i conrreus, de fet els que posen més pegues o estan totalment en desacord amb l'integració dels ossos són els agricultors i ramaders ja que defensen els seus interessos, per aixó seria important que hi hagués una bona comunicació entre les parts fent veure la població els punts possitius i que serien compensats en cas de danys.
ESTEBAN PORQUERAS

 
At 1:19 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola,
Per una banda, penso que és normal que els ramaders estiguin ben preocupats per les seves bèsties, ja que poden ser devorades pels ossos, suposa un gran perill.

Però per altre banda és veritat que està ben fet que estiguien en el seu ambient, al bosc.Hi això de que atrau al turisme........... bé però s´ha de estar alerta!!

Paqui.
FRANCISCA MOLINA MARTINEZ

 
At 4:20 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola tots
yo estic dacord de que alliverin ossos als Pirineus ,per que turnarem a pobla una especie, que vivia a catalunya , i que per culpa d´alguns ya no quedan mes ossos al territori Catala ,i a mes si estavan alla era per mantindre un bon equilibrei d´animals i de la natura i gracias aixo podrem
equilibra mes l´ecosistemai l´altre part benefician ,es que al menys per ami pujara el atractiu dels Pirineus

Castagnini

 
At 8:40 a. m., Anonymous Anònim said...

hola!
jo crec que esta be que alliberen els animals que estan en cautivitat ja que ells tambe es mereixen ser lliures,se sap que aquest alliberament perjudica els ramaders i no sol podem dir que els deixen en llibertat i ja esta perque hi ha persones que les perjudica molt aquest fets!jo crec que el que piden al govern esta be,ells deben veure que tant el animal com el esser huma poden vivir baix el mateix lloc i amb seguretat per ambos.

 
At 4:12 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tots,crec que portar ossos al pirineu,me sembla molt bé.perquè es el seu ecosistema adient per el seu creixement de la població,i que hagués per part de les autoritats,per conservar els ecosistemes i les fauna animal,que hi ha als nostres boscos,perquè cuident entre tots,farem un treball inportant per planeta on vivim tots.
Jaume Llastarry

 
At 3:18 a. m., Anonymous Anònim said...

pienso que liberar a los osos para la poblacion supone un atractivo turistico, y tambien un beneficio economico,pero la administracion, que pague sueldos a los pastores , para vigilar el ganado cuando esta en la montaña , para que los osos no les ataquen .
c. marco

 
At 1:48 a. m., Anonymous Anònim said...

Quant vaig conèixer la noticia que s’havien alliberat uns ossos als Pirineus, els quals eren autòctons d’aquests indrets, vaig creure que era una bona pensada, ja que protegir les espècies del nostre patrimoni es part de les nostres obligacions com essers humans.
En aquells moments no vaig pensar en els ramaders que vivien en aquesta zona, i on tenien els seus ramats, que era el mitja de la seva existència.
Però crec, que quant és presenten uns projectes tan importa’ns (com el que comentem en aquest moment), al departament de la Institució on correspongui, per decidir si aquest projecte es factible o no, crec que es aquest departament qui ha de valorar mol acuradament els "pros i els contra" d’aquesta decisió, per això crec que és aquesta Institució, qui s’ha de posar d’acord amb els ramaders, per pactar una mena d’ajuts o subvencions a fi de tenir una mica “controlats” aquest ossos

 
At 3:13 a. m., Anonymous amparo said...

Creo que es interesanteliberar osos, ya que formaban parte del entorno y solo el hombre, máximo depredador sobre la tierra, los ha ido exterminando. La naturaleza tiene sus propias reglas para subsistir.

 
At 3:14 a. m., Anonymous Merce peiró-CFAPalaudeMar said...

Crec que l´alliberament dels óssos
al Pirineu és interessant, però hi ha els seus inconvenients, en quan els ramaders han de protegir els seus ramats.

 
At 3:32 a. m., Blogger Unknown said...

Com a part que formen de la naturalesa, crec interesant l'introducció dels óssos, però, no voldria barrejar-ho amb interessos monetaris. Amb aquest cas,
tothom té el dret a defensar-se.

 
At 10:19 a. m., Anonymous Anònim said...

Soy amante de la naturaleza,por lo tanto apoyo la proteccion de los animales en general todo la naturaleza .
F.

 
At 2:17 a. m., Anonymous Anònim said...

Estoy de acuerdo que los osos puedan permanecer por los pirineos siempre y cuando estén perfectamente controlados para evitar daños mayores en los rebaños de ganado que pueden pastar por esos lugares.

 
At 2:17 a. m., Anonymous Anònim said...

Segun las autoridades de los Pirineos nos presentan los Osos muy peligrosos y comentan que hay poscos (15) Suerte porque yo no querria encontrarme con un bicho tan grande si voy paseando.

 
At 2:34 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola a todos Competic I mañanas ¿Como van esas Pruebas?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home