dimecres, de maig 24, 2006

Noves tècniques, nous problemes

El 24 de maig del 2006 La Vanguardia va publicar una entrevista amb James Watson, un dels descubridors juntament amb en Francis Crick de l'estrutuca de l'ADN. Pots llegir l'entrevista aquí.

Com es reflexa a l’entrevista l’estudi del material genètic obre unes grans possibilitats en camps molts diversos com en la curació de malalties, en l’alimentació (aliments transgènics), en la indústria farmacèutica, etc. No obstant s’ha obert un gran debat étic, ja que certes pràctiques científiques poden ser considerades poc morals i fins i tot certs sectors de la societat s’hi ha posicionat en contra. La clonació reproductiva (fer individus genèticament idèntics a d’altres ja existents), l’experimentació amb embrions humans, la selecció de caràcters dels futurs fills, l’experimentació amb cèl·lules mares han estat i encara són temes de debat més enllà de la ciència. Quina és la teva opinió? Creus que en un sistema democràtic la societat hauria de tenir mecanismes per controlar aquestes pràctiques o bé s’hauria de deixar-se en mans de la ciència (i dels científics) la llibertat per investigar en allò que creixessin oportú?

Es evident que la manipulació genètica obre nous reptes, noves perspectives i nous problemes morals. Un altre exemple de controversia és la selecció dels caràcters dels futurs fills. Aquí tens un altre article que en parla. Què en penses de tot plegat? Esperem les teves opinions


16 Comments:

At 11:59 a. m., Anonymous Anònim said...

Bona Tarda.
Em sembla bé que investiguin, que les coses es volguin mijorar. Tot va en cadena i quan hi ha un avanç, un descobriment aquest anirà a més. Lo que pot ser un remei es pot convertir en la enfermetat.Amb aixó vull dir que estic en contra de la manipulació genetrica. Em saps greu lo que li van fer a la pobre Dolly (la ovella clonada). El home es creu un sabi pero la naturalesa es la verdadera sabiduria. Ens tenim que concentrar en la verdaderas necesitats per l'home. Si no estic equivocada, podem fins hi tot, escullir el sexe dels nens abans de neixer.
Estic d'acord amb el dlozanom.
Fins aviat.
Silvia

 
At 7:57 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola Joan i a tothom,
Quan vaig veure el treball que haviem de fer aquesta última avaluació i, després de llegir l'entrevista al científic James Watson, no vaig poder evitar, que em vingues a la memòria una pel-licula que fa molts anys vaig veure i que em va agradar moltíssim,però també, em va impactar molt, al mateix temps,que em produïa certa tristesa, aquesta pel-licula es diu :"La Naranja Mecánica" de Kubric; avui en dia de pel-licules futuristes s'en fan moltes, però en aquells temps, no.
Pensareu el perquè anomeno una pel-licula,sinó és el cas, donç crec que en part,sí te a veure en el tema de la ciència que estem debaten; el protagonista és un noi molt destructiu,violent i sense cap mena de sentiment moral ni étic, que aconsegueixen atrapar després de cometre variaes atrocitats, tancat i internat en un centre, és sotmès a un nou tractament per regenerar-lo socialment, al cap d'uns anys creuen que ho han aconseguit i el deixen sortí, ignorant quina serà la seva evolució al pas del temps, donç no tenien uns resultats positius que puguessin garantir la seva eficàcia.
El pensar que es pugui canviar la manera de ser de les persones, em produeixen escalfrets, estic totalment d'acord que l'estudi del material genètic obri moltes possibilitats en diferents camps,sobre tot, en la curació de moltes malaties,en descobrir nous medicaments i vacunes,suposo també, molt important els aliments transgènics,i dic suposo, perquè segons diuen, no està perfeccionat amb la seva totalitat, també treballar en cèl-lules mare ja que en principi, són una font inagotaable de material. Si és així en el camp de la ciència, endevant!.
Estic totalment en contra de la clonació reproductiva, de l'experimentació d'embrions humans i, en la selecció dels caràcters dels futurs fills.
Si mirem l'evolució de la história, és cert que em avançat molt en tecnología i noves tècniques, però segons en quins camps, no creieu que ens arrisquem molt a perdre la nostra sensibilitat per les petites grans coses que ens envolten?.
Per mí, un món feliç seria millorar el que tenim, amb humanitat, dialeg, comprensió i molt d'amor; que desaparegueren les guerres i la fam i cuidar el nostre planeta, que els científics investiguessin, sempre i quan la societat estes informada de la divulgació de tots els avenços que es puguessin posar a la pràctica i controlar-los, pot ser així, no arrivariem mai a ser una societat controlada i manipulada com descriu Huxley.

Fins un altra .

Isabel Carbó Gironès

 
At 2:41 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tots
Cientifícament s’ha avançat molt i tant de bó s’arribés a descubrir com curar moltes enfermetats, per exemple l’alzheimer o bé les malalties del cervell.
Si poguessim descubrir o fer servir tota la informació que tenim al cervell seria molt interessant.
Parlant d’enfermetats encara veiem a gent patint als hospitals, les investigacions haurien de servir per sol.lucionar aquests problemes, perquè per una part hi ha una longetivitat i per una altre part si no hi ha qualitat de vida..., com diu el científic James Watson val la pena viure fins els cent anys però jugant al tenis.


El tema de la clonació no em sembla ètic, pel mig sempre surtiria la qüestió dels diners. De tota manera encara que entenc una mica més la clonació d’organs per salvar vides, també hi hauria manipulació. Perquè qui està en possessió de la veritat ?
No estic d’acord en la clonació reproductiva.
Hem de pensar que de la mateixa manera que podrien clonar una personalitat, també podrien fer el mateix amb un assassí, o no?

Tampoc estic d’acord en la manipulació genética per obtenit el carácter dels nostres fills o per triar nen o nena, seria esgarrifós pensar en els països com la Xina que només triarien nens per la discriminació de la dona en aquest país.

Maria Escarramán

 
At 3:11 p. m., Anonymous Anònim said...

Bona nit, estic totalment d´acord amb l´afirmació de James Watson, la investigació ha de seguir endevant i més quan la finalitat es poder aconseguir curar malalties i eradicar.les.
En canvi si l´objectiu d´aquesta feina és obtenir de forma capritxosa determinat sexe o alguna varietat física del nou nadó, penso que tots els milions que s´han utilitzat en aquest estudi no han estat ben aprofitats.
Tambè discrepo amb la idea de viure 100 anys i poder jugar al tenis. La vida te una caducitat natural i el que interessa no es fer.la eterna sinó mirar d´acabar.la sense patiment.
adéu
margarita

 
At 11:17 p. m., Anonymous Anònim said...

Cuando oímos la palabra clonación, irremediablemente nos viene a la mente la imagen de dos seres humanos idénticos y todo ese tipo de historias que entre la ficción y los medios de comunicación nos han inculcado.
La gran mayoria de los que nos hacemos llamar seres humanos pasamos por la vida dormidos o actuando como maquinas, sin saber siquiera quienes somos ni para donde vamos "realmente", dando respuestas para satisfacer nuestro ego, o tomando la ciencia como otro dogma. Estamos abriendo con la clonación una caja de Pandora o una granada en manos de un niño. Mientras se incremente la distancia entre el conocimiento de uno mismo y la ciencia el riesgo de un mal uso de la misma aumenta... aumenta...
Clonar significa obtener uno o varios individuos a partir de una célula somática o de un núcleo de otro individuo, de manera que todos los individuos obtenidos sean genéticamente idénticos al original. Esta forma de reproducción pierde la riqueza que da la combinación de características maternas y paternas, la que es capaz de generar individuos diferentes entre sí.
El tema que la gente baraja con mucha facilidad es el de la "Ética". ¿Es ético que se clonen seres humanos? ¿Puede ser beneficioso para la raza humana? Lo normal es que la gente diga que no es ético ya que los hombres son los hombres y si Dios nos hizo a cada uno diferentes, es así como hemos de seguir, y que si la naturaleza nos conduce por estos senderos, ¿porque hemos de abrir otro camino nuevo que nos desvíen de lo que nosotros en realidad hemos hecho hasta ahora? También hay otras partes que dicen que puede ser muy beneficioso porque se podrían desaparecer enfermedades clonando seres que no las padezcan y perfeccionando más aún si se puede nuestra especie, Pero realmente, ¿qué precio pagaremos?, una sociedad de genofobia (discriminación por los genes), una sociedad en la que tendremos hijos a la carta, un futuro en que no sabemos con seguridad a lo que llevará, sin duda el mayor descubrimiento de la historia, un universo que apasiona a la vez que da miedo, un poder ilimitado que no sabemos lo próximo que nos deparará.

Reme Sánchez

 
At 1:11 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tots!

La meva opinió sobre la selecció del sexe dels fills és que s’hauria de deixar a l’atzar, com fins ara, per no crear un desequilibri entre mascles i femelles. Crec que això no és com l’elecció en la compra d’un cotxe, aquest procediment només s’hauria de realitzar en parelles on la dona fos portadora de malalties com l’hemofília o algunes distròfies musculars. En Espanya la legislació limita aquesta pràctica però en països com l’Índia o la Xina, on socialment només s’accepten el nois com a primogènits, s’ha convertit en una pràctica il•legal
Penso que tot això està enfocat, o amaga, un profit econòmic, és a dir, comercialitzar amb el sexe dels nadons, i això ho trobo totalment immoral. De totes maneres, però, això no significa que estigui en contra de la investigació genètica per tal de millorar la nostra qualitat de vida i poder fer front a malalties hereditàries.
Salutacions,
Joan

 
At 3:18 a. m., Anonymous Anònim said...

La sensació d’estar davant d’una medicina i una investigació genètica cada cop més tecnològica però, per això mateix, també llunyana i deshumanitzada, em fa dubtar sobretot a mesura que socialment creix la sensació d’anar “perdent el control” en temes de medicina i de genètica. L’ideal, de vincular el “bios” (vida) i l’”ethos” (característiques comunes) era sentida com una necessitat per a fer possible la supervivència de la humanitat, en la mesura que una tecnologia sense un àmbit moral en què implicar-se podia acabar produint quimeres o, directament, posant en crisi el mateix concepte de l’humà, sigui a través de la manipulació genètica o d’una gestió purament tecnocràtica del dret a la vida.
Desconfio doncs, d’aquestes manipulacions genètiques, perquè desconec l’ètica dels especialistes en biotecnologia , crec que es tindrien que estudiar i/o posar en pràctica, procediments d’avaluació moral vàlids per aquells comitès interdisciplinaris que hagin de revisar i detectar situacions complexes noves que comportin l’aparició de riscos i incerteses. Aquests procediments, orientats a la recerca de l’acord, han de permetre a la fi assolir una acceptació moralment responsable especialment en aquells casos i projectes, on la complexitat dels quals impedeix una deliberació fàcil.
Octavi Ruiz

 
At 1:46 a. m., Anonymous Anònim said...

HOla.
En els avenços respecte a la ramaderia`, agricultura... està molt bé, perque es creen productes amb unes millores per sobreviure a altres organismes.
També pot curar enfermetats... això està molt bé. I en algunes operacions, s´utilitza aquesta tècnique i va bé perque no hi ha rebuig, ja que les cèl·lules són del propi pacient.
En el cas de fer servir aquesta tècnica en la reproducció, no hi estic d´acord, és descrimina el sexe del fill, jo no ho trobo bé, ja no hi tindriem la sorpresa de que serà, nen o nena.

paqui

FRANCISCA MOLINA AMRTINEZ

 
At 8:26 a. m., Anonymous Anònim said...

hola!
jo crec que amb el temps la ciencia avanzat molt i seguiran avanzant,es cert tambe que gracies a molts descubriments s'ha pogut encontrar curas per diverses malalties que abans no es podian curar!pero aixo no significa que els cientifics deben fer el que ells volen!tot es suposa que te un fi i aquet fi es millorar i ayudar al esser huma,i no crear coses que vayan en contra de nosaltres mateixos.se sap que es important que siguen investigan per millorar!per no crec que es deberia deixar que ells facin tot al que volem sino que hi hagi algu per vigilar i controlar un poc tot el seus treballs.

 
At 3:32 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tots,crec que les experimentacions de embrions humans per fer clons de un mateix individu,per curat malalties terminals,me sembla molt bé.Per altra banda,crec hauria de haver un control per part dels mateixos científics,d'una forma científica,per el bé de tots les persones i essers vius del planeta,i que els polítics,no fiquessin la mà en aquets asuntes.

 
At 3:37 a. m., Anonymous Anònim said...

La genètica un problema?

No entenc perquè hi surten veus en contra sempre del avenços més important, només cal recordar la història i en veurem molts exemples que uns bocamolles que només volen que expressar el seu pare sigui bo o dulent i la seva causa, sempre el mateix, déu no es pot oblidar.

Estic a favor de la genètica per als grans avenços que comporta en les malalties, només per això, per poguer millorar la qualitat de vida de molts malalts ara irrecuperables, val la pena fer-ho. Estic segur que tots pensaríem igual si els malalts fossim nosaltres, es possible que per una vegada dixem a déu de banda, ben tranquil, que ell ens ha donat la inteligència per a algo més que per fer bonic.

M. Mercadé
5-jun-07

 
At 10:39 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tots,jo penso que la genetica se ha emplea,de una forma creativa.vull dir,que se a de fer ciencia,per millorar la qualitat de vida dels malals.Hi no se ha de utilitzar per bene
fici propi.




JAUME LLASTARRY

 
At 3:09 a. m., Anonymous Anònim said...

me parece bien la investigación de las buenas técniques.Xenia

 
At 11:32 a. m., Anonymous Anònim said...

Respecto a la ciència i estic d'acord amb l'avenç tecnològic, amb cura i respecte, com ja han dit alguns en altres comentaris d'aquest blog. A la ciència se li ha de deixar avançar en la mida de les necessitats humanes.

 
At 2:09 a. m., Anonymous Anònim said...

Ès evident que les noves técniques porten problemes per aixó hem de trobar la solució

 
At 2:15 a. m., Anonymous Anònim said...

Ès evident que les noves técniques porten problemes per aixó hem de trobar la solució
Paco

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home